Chodovar, s.r.o.

prezident a jednatel

E-mail: plevkaml@chodo­var.cz
WWW: www.chodovar.cz

Minerální voda IL-SANO je využívána již po staletí. Pro své osvěžující, blahodárné účinky dostal pramen název IL-SANO, což znamená v překladu „je zdravé“. Tato mimořádně kvalitní minerální voda je charakterizována jako přírodní železitá kyselka hydrogenuhličitano-hořečnato-vápenatého typu, obsahující řadu cenných minerálů.

Pramen se nachází v Dolním Kramolíně v Mariánskolázeňské zřídelní oblasti. Po roce 1945 nebyl pramen využíván. V roce 1968 zahájil pivovar CHODOVAR v Chodové Plané výrobu nealkoholického nápoje IL-SANO speciál, připraveného z této minerální vody ochucené ovocno-bylinným sirupem. IL-SANO se poprvé objevilo na výstavě EX Plzeň 1968, kde získalo vysoké ocenění ZLATÝ POHÁR.

Velice rychle se stalo vyhledávaným a oblíbeným nápojem dětí i dospělých. Avšak po deseti letech, v roce 1978, kdy v našem regionu docházelo k oddělování výroby nealkoholických nápojů od výroby piva, byla produkce zastavena. V roce 1996 bylo obnoveno stáčení IL-SANA z nově vybudovaného vrtu HJ-1, z něhož je přiváděno potrubím do Chodovaru v Chodové Plané, kde je stáčeno. Rozhodnutím ministerstva zdravotnictví byl udělen souhlas jeho využívání jako doplněk stravy – zdroj železa. IL-SANO také tvoří základ koupele v populárních „Pravých pivních lázních“ Chodovaru.

Značky