ONDRÁŠOVKA, a.s.

Jednatel/ředitel: Ing. Libor Duba

E-mail: l.duba@ondrasovka.cz
WWW: www.ondrasovka.cz, www.saratica.cz

Minerální voda Ondrášovka je jednou z nejstarších přírodních minerálních vod v České republice. První písemné zmínky o prameni současné minerální vody Ondrášovky pocházejí z roku 1260, kdy byl tento unikátní pramen objeven Zdislavem ze Šternberka.Následně nechal tuto vodu Stephan ze Šternberka (1330 - 1357) prozkoumat a na základě výsledků ji označil za zdraví prospěšnou a všem obyvatelům v okolí udělil právo tuto léčivou a chuťově výbornou vodu bezplatně čerpat.

Pramen byl tedy nejen zdrojem osvěžující pitné vody, ale také vody léčivé, která měla blahodárné účinky na zdraví obyvatel. Lidé si ji velmi brzy oblíbili a dávali jí přednost před ostatními nápoji. Nepili ji pouze pro uhašení žízně, ale i pro své zdraví a potěchu. U pramene se Často zastavovali všichni, kteří cestovali po trase ze Šternberka do Opavy. Dlouho se této vodě říkalo „šternberská kyselka".

Blahodárné účinky minerální vody na místní obyvatelstvo, které překypovalo zdravím, veselosti a pracovitosti, nezůstaly samozřejmě bez ohlasu Prvnímu chemickému rozboru byla kyselka podrobena ve Vídni roku 1771 Heinrichem Johanem von Crantzem. Lázeňská historie počíná rokem 1780, kdy vlastnictví pramene přešlo z majetku obce Moravský Beroun na knížete Von zu Lichtensteina. Již roku 1811 byl z kapacitních důvodů postaven nový lázeňský dům.
V následujících letech se ve vlastnictví pramene a lázní vystřídalo několik dalších majitelů, ale teprve rok 1879 přinesl opět zašlou slávu. Místnímu mydláři Florianu Matznerovi se totiž podařilo po velkém úsilí najít nový silný pramen. Voda z tohoto pramene byla perlivá, příjemné chuti, beze všeho zápachu a dobře snášenlivá v kteroukoliv denní dobu.

Po druhé světové válce přešla zřídla pod národní správu a stáčírna minerální vody v Ondrášově byla postupně modernizována a rozšiřována. Již od roku 1954 se Ondrášovka vyráběla i ve formě ochucené minerální vody. V současné době je výrobcem minerální vody ONDRÁŠOVKA a léčivé minerální vody Šaratica akciová společnost ONDRÁŠOVKA .

Značky